Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

A magyar szociológia az ezredfordulón

Dátum: 
2018. május 9. 09:00 - 2018. május 10. 18:00

 Az interco-ssh európai projekthez kapcsolódva ( http://interco-ssh.eu/en/ a magyar szociológia 1945 utáni történetéről is kutatásokat folytatunk. E kutatás magyar lábának irányítói Karády Viktor és Nagy Péter Tibor a WJLF-en. A kutatás keretében több tudományos tanácskozást szervezünk. Az első ezek közül a kérdés 1990 előtti történetével foglalkozott, az előadások és viták itt láthatóak is: https://archive.org/details/A_magyar_szociologia_az_1990_elotti_evtizede...

Az újabb tanácskozás az 1985 és 2010 közötti évekre koncentrál, tehát a rendszerváltást közvetlenül megelőző évek tudományos fejleményeire és az azt követő két évtizedre.

Nem csak a tudományág TÖRTÉNETÉVEL foglalkozó ​tudósokat​ keresünk meg, hanem olyan kollégákat, akik ezekben az évtizedekben megfelelő rálátással rendelkeztek a magyar szociológia​ témavilágára, vitáira, eredményeire vagy akár csak esettanulmányként elmondhatják "saját történetüket", hogyan alakult egy-egy tudományos téma sorsa, milyen viták, milyen erőviszonyok jellemezték a professzori kinevezéseket, nagydoktori védéseket vagy akadémikusválasztásokat, hogyan intézményesült a tudományág egyik másik csoportja stb.

A konferenciából videobook készül, hasonlóan más tudománytörténeti konferenciáinkhoz, melyek a közgazdaságtudomány, a jog, a filozófia, a politológia, az irodalomtudomány, a pszichológia stb 1990 előtti történetét tekintették át (ezek listáját lásd itt: https://archive.org/details/ssh_interco_Hungary .
A felkért személyek konkrét témaválasztása teljesen szabad.
Az előadások 20 percesek. Minden előadást 20 perces vitaidő követ.
A konferencia időpontja 201​8 05 09-10, szerda, csütörtök
helyszíne Budapest VIII Dankó u 11. WJLF, Kline terem
A konferencia honlapja, a programmal:
https://archive.org/details/A_magyar_szociologia_az_ezredfordulon_2018