Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

ÁPRILIS 4-ÉN, A SZABADULÁS EMLÉKNAPJÁN

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak üzenete

A történelmi liturgia évtizedeken át április 4-éhez kötötte annak a sorsfordító eseménynek az ünnepi emléknapját, hogy a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben elhozták Magyarország számára a nácizmus poklából való kimenekülés, az antiszemitizmus, a cigányellenesség, a lelkeket fertőző humanizmusgyűlölet példátlan rettenetétől való megszabadulás bizonyosságát. Százezrek, mindenekelőtt Izrael népének velünk élő leányai és fiai köszönhették puszta életüket is e megváltáserejű történésnek.

Szelektív történelmi önismeretre fogékony korunkban, amikor hazánkban immár kifejezetten is fenyegető arcot ölt a történelmi tények feledése és meghamisítása, és kormánypolitikai rangra emelkedett a történelmi tapasztalatok üzeneteinek a megcsúfolása, a 124. Zsoltár szavaival emlékezünk és emlékeztetünk az április 4-ével szimbolizált, hetven évvel ezelőtti eseményre:

 Ha nem az Úr az, aki velünk volt, mikor ránk támadtak az emberek: akkor elborítottak volna minket a vizek, patak futott volna át felettünk; akkor átfutottak volna rajtunk a felbőszült vizek.
Lelkünk megszabadult, mint a madár, a madarásznak tőréből.
A tőr elszakadt, mi pedig megszabadultunk.
A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette az eget és a földet.”

  Dr. Iványi Gábor
a WJLF rektora

 Dr. Majsai Tamás
a Theológus és Lelkész Szak dékánja